Avrupa Sağlık | Yazarlar
Çocuklukta yaşanan olaylar bir ömrü etkiler
06 Ocak 2020, 08:49
Bazen yaşadığımız olaylar bizleri o kadar çok etkiler ki tüm hayatımız boyunca o günkü etkisini sürdürür. Bu yazımda yaşadığımız olaylardan kurtulup daha mutlu ve huzurlu olabilmek için olaylara farklı açıdan bakmayı deneyelim.
Çocukluğumuzdan itibaren hayatımız boyunca yaşadığımız olaylar, olaylara bakış açılarımız ve duygularımız bizleri etkilemektedir.
Bazen yaşadığımız olaylar bizleri o kadar çok etkiler ki tüm hayatımız boyunca o günki etkisini sürdürür.
ÇOCUKLUK DÖNEMİ
Mesela, çocukluk döneminde olan bir ebeveyn kaybı, ihmalkar ebeveyn tutumları ya da evdeki mutsuz ve gergin ortamdan dolayı size yeterince vakit ayırılmadığından dolayı “sevilmediniz” düşüncesine kapıldınız.
Aslında kişinin kendi çıkarımı olan bu düşünce kişinin yaşı ilerledikçe “sevilme ye değer değilim, beni kimse sevmez” fikrini destekleyecek verileri biraraya getirmeye başlar. Başlangıçta kişinin kendi yorumu olan bu düşünceler daha sonra kişi için doğru olarak kabul görür ve bu düşüncenin aksi olan şeyleri kişi görmezden gelir.
Zamanla kendisini değersiz veya sevilmeye değer biri olmadığına inan kişinin çevresini de bu düşünceye inanmaya başlar.
Örneğin, markette yanından geçen arkadaşının kendisine selam vermeyince, kendisini sevmediği biçiminde otomatik düşünceleri olan kişinin ve bu sebepten dolayı üzülen kişinin “ Herkes beni sevsin, ancak herkes beni severse değerli olabilirim” şeklinde ara inançları mevcut olabilir. Bunun sonucunda da kendisini değersiz hissedip üzülür. Bu tarz düşünceleri olmayan bir kişi normalde aynı durum için şöyle düşünür; ´Herhalde beni fark etmedi, çok dalgın, düşünceli ki beni görmedi.
A ) OLAY- Tetikleyen faktör
B )BİLİŞSEL DEĞERLENDİRME- YORUM
C ) DUYGULAR
Mevcut olan bir olay var. (A) Var olan olaya yönelik kişinin yorumu ve olaya yaklaşım şekli.
( B ) Bu olaya karşı kişinin sergiledi duygusal cevabı. (C) Birkaç örnek verelim;
A.Olay: Ailenizle birlikte restaurantta yemek yiyorsunuz. Bu sırada iş yerinde ki bir sorun için arandınız.
B.Bilişsel Değerlendirme: Kahretsin burada da beni buldular. Hiç bir yerde insana huzur vermiyorlar.
Ç. Duygu ve Davranış: Huzursuzluk ve öfke.
Örneği tekrardan değerlendirelim;
A.Olay: Ailenizle birlikte restaurantta yemek yiyorsunuz. Bu sırada iş yerinde ki bir sorun için arandınız.
B.Bilişsel Değerlendirme: Benim konuyla ilgili daha tecrübeli olduğumu ve sorunu çözebileceğime inandıkları için benden yardım istiyorlar.
Ç. Duygu ve Davranış: Mutlu ve gururlu.

ÖNCEKİ YAZILARI
EDİTÖR'DEN
Prof.Dr. med. A. E. Erdoğan
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
ANKET
EN ÇOK TIKLANANLAR
1
Kanada hükümetinin yeni tip koronavirüsü (Kovid-19) salgını nedeniyle uyguladıkları kısıtlamalar uygulanmaya başlandı.
2
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: “ Ben cenazede o tarz mesafenin ortadan kalkabileceği bir görüntünün olabileceğini öngörmedim. Öngörmem gerekiyor muydu? Evet, gerekiyordu. Bu benim kusurum. Vatandaşımızdan bu anlamda özür diliyorum.” dedi.
3
Almanya'da ilkokul öğretmenlerinin aşılamalarına bugünden ( 24.02.2021 ) itibaren başlanacağı belirtildi.
4
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Sağlık Bakanı Ünal Üstel, ülkede son 24 saatte ( 23.02,2021 )16 yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakasının görüldüğünü ve toplam vaka sayısının 3 bin 232'ye yükseldiğini duyurdu.
5
Türk Hava Yolları ve Lufthansa’nın ortak kuruluşu SunExpress, 2021 yaz sezonunda Almanya, Avusturya ve İsviçre’den Türkiye’ye sekiz yeni uçuş bağlantısı sunmaya başlayacağını duyurdu.
- Ana Sayfa
- Haberler
- Sağlık Sektöründe Kadınlarımız
- Röportaj
- Sağlıklı Beslenme
- Reklam Ver
- Site Haritası
www.avrupasaglik.com’da yayınlanan yazı, haber, video ve fotoğrafların her türlü telif hakkı Avrupa Sağlık Dergisi'ne aittir. Yazılı izin alınmadan kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez.
Adres : Avrupa Sağlık Dergisi, Berggasse 13 67269 Grünstadt, Deutschland